Πέμπτη 27 Μαρτίου 2008

2. ΜΑΘΗΤΕΙΑ ΣΤΟ ΝΟΗΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ

Μέχρι να έρθει ο καιρός να γίνει θεληματική η χρήση της συσκευής των μαθητών, οφείλουν
- να εκγυμνάσουν τις διάνοιές τους
- να μελετήσουν τους νόμους που διέπουν την εκδήλωση
- να μάθουν να περιλαμβάνουν μέσα σε αυτή, όλα όσα καλύπτονται από τη λέξη "ανώτερος", "υψηλότερος", που αποτελεί σαν έκφραση, ακυριολεξία.

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΝΟΗΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ

Το προχώρημα πρέπει να είναι αργό, ώστε
- η νοητική αντίληψη
- η ικανότητα για ένα λογικό και ισορροπημένο συλλογισμό
να προχωρούν παράλληλα με την ανάπτυξη της ενόρασης και της πνευματικής αντίληψης.
Οι σχολές που αναπτύσσουν πρόωρα τις ανώτερες ιδιότητες, είναι σχολές εξαναγκασμού. Οδηγούν τον μαθητή απ΄ευθείας, έξω από την περιοχή των αισθημάτων και της επιθυμίας, μέσα στην περιοχή της ενόρασης. Αφήνουν έτσι, τις διανοητικές ιδιότητες και τη νοητική συσκευή ολοκληρωτικά χωρίς ανάπτυξη και σε λανθάνουσα κατάσταση. Αυτό δημιουργεί ένα ρήγμα ή χάσμα στο κομάτι εκείνου του εξοπλισμού, που η ψυχή πρέπει υποχρεωτικά, από ανάγκη, να χρησιμοποιήσει στους τρεις κόσμους της προσπάθειάς της. Ο νους που οργανώνει, διοργανώνει και κατανοεί είναι ανίκανος να παίξει το ρόλο του. Οπου υπάρχει έλλειψη κατανόησης και νοητικής ικανότητας, υπάρχει κίνδυνος παρανόησης, ευπιστίας, εσφαλμένης ερμηνείας των φαινομένων του είναι. Απουσιάζε η αίσθηση των αξιών και ο μαθητής υπερτιμά τα επουσιώδη και δεν καταφέρνει να συλλαμβάνει την αξία των πνευματικών πραγματικοτήτων.


Η ΝΟΗΜΟΝΑ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ


Όταν υπάρχει ανάπτυξη των κέντρων, με δυσανάλογη καθοδηγητική νοητική αντίληψη, τότε η ενέργεια που διαχύνεται μέσα στα κέντρα αποχαλινώνεται. και εμφανίζονται. Τότε έχουμε μαθητές, θλιβερές περιπτώσεις στην ατραπό της ανελικτικής προσπάθειας, που δημιουργούν κακό όνομα για το έργο της Λευκής Αδελφότητας. Είναι περιπτώσεις υπερβολικής έμφασης πάνω στις προσωπικότητες. Περιπτώσεις προληπτικών τύπων, ευλαβικών τύπων, ευκολόπιστων οπαδών, φανατικών αρχηγών, μη ισορροπημένων ιδεαλιστών, διαστρεβλωμένων μυαλών, που διεκδικούν για τον εαυτό τους δυνάμεις που δεν τους ανήκουν. Παρασύρονται από τον αστρισμό και περιπλανώνται στην κοιλάδα της θυμαπάτης και της πλάνης, βάζοντας τον εαυτό τους πάνω σε ένα βάθρο, πολύ πιο ψηλά από τη μέση ανθρωπότητα. Συνειδητά τα άτομα αυτά πέφτουν στη χωριστικότητα. Υπάρχουν περιπτώσεις σεξουαλικής διαστροφής, που προέρχεται από την υπερβολική τόνωση του κέντρου των γεννητικών οργάνων. Υπάρχουν περιπτώσεις νευρωτισμού, υπερευαισθησίας και ευσυγκινησίας, που προέρχονται από την πρόωρη τόνωση του κέντρου του ηλιακού πλέγματος. Υπάρχουν και περιπτώσεις φρενοπάθειας, που προκαλείται από την υπερβολική τόνωση των κυττάρων του εγκεφάλου, μέσα από ασύνετη διαλογιστική εργασία. Η παράλληλη ανάπτυξη των νοητικών διεργασιών με την πνευματική φύση, είναι καθοριστική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: